Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού στις εργαζόμενες του Ομίλου Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΗΝΑΣ

December 15, 2022by melidonia0

Ο τομέας της Υγείας χαρακτηρίζεται από μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, όπως ο καρκίνος, που αφορούν και επηρεάζουν τα μέλη της κοινωνίας. Οργανισμοί με αίσθημα υψηλής κοινωνικής ευθύνης συμβάλλουν, στο μέτρο των δυνάμεών τους, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, μια πάθηση που μπορεί να πλήξει κάθε γυναίκα αλλά, και σε ορισμένες περιπτώσεις και άνδρες.

Ειδικότερα ο Όμιλος, σε συνεργασία με τη θυγατρική εταιρεία του Melidonia Health, έχει διαμορφώσει και χρηματοδοτήσει, σε μεγάλο βαθμό, ειδικό πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για εντοπισμό ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, ως αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης, με βάση και την ανάλυση του γενετικού τους προφίλ. Η υλοποίηση του προγράμματος, που απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που εργάζονται στον Όμιλο, καθίσταται δυνατή με την υποστήριξη της ιατρικής ομάδας του ιατρού ογκολόγου Γιώργου Άστρα που έχει και τη συνολική ευθύνη των σχετικών ιατρικών θεμάτων.

Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλους μας. Το 2021 διαγνώστηκαν στο νησί μας 610 γυναίκες και 3 άνδρες με καρκίνο του μαστού. Σε πολλές περιπτώσεις οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής  οδηγούν σε αυτή την πάθηση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου ο καρκίνος είναι κληρονομικός  και προκύπτει από γονιδιακά χαρακτηριστικά.

Η ύπαρξη τέτοιων χαρακτηριστικών, ή και μεταλλάξεών τους, δεν αποτελεί βεβαιότητα εμφάνισης καρκίνου, όμως αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί τόσο στο ίδιο το άτομο, όσο και σε συγγενικά άτομα πρώτου βαθμού της οικογένειάς του (μητέρα, αδέλφια, παιδιά). Η επίγνωση του κινδύνου είναι σημαντική για την από κοινού, με τον ιατρό μας, δημιουργία ενός πλάνου πρόληψης ή έγκαιρης διάγνωσής του σε πρώιμο και πιο θεραπεύσιμο στάδιο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, όλο το προσωπικό της εταιρείας του Ομίλου Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ έχει κληθεί, με την εποπτεία της ιατρικής ομάδας, να απαντήσει σχετικό ερωτηματολόγιο για τη διερεύνηση του οικογενειακού ιστορικού του. Άτομα με φαινομενικά κατ’ αρχήν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό έχουν την επιλογή, εφόσον αυτό υποστηριχθεί από την ιατρική ομάδα, να κάνουν  γενετικό έλεγχο. Με την εξέταση των γονιδίων τους, θα διαφανεί κατά πόσον παρουσιάζουν τα ανάλογα χαρακτηριστικά ή μεταλλάξεις που δημιουργούν την προϋπόθεση  ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

Ο ιατρός ογκολόγος Γιώργος Άστρας ανέφερε “Αυτή είναι μια πρωτοβουλία ζωής. Η γνώση είναι δύναμη όταν αυτή μπορεί να προλάβει δραματικές καταστάσεις για την υγεία της γυναίκας. Με το γρήγορο εντοπισμό στοιχείων που προδιαθέτουν για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, η αντιμετώπιση γίνεται πιο εύκολη. Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε κάθε γυναίκα δεν θα έρθει αύριο, είναι ήδη εδώ και το οφείλουμε στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας και στους ασθενείς μας, να την κάνουμε κτήμα μας. Ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ δείχνει  έμπρακτα προς το προσωπικό του και τη κοινωνία το δρόμο προς την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.”

 Το προγραμμα εχει ξεκινησει στις 25 Οκτωβριου 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ ευχαριστεί την ομάδα του ιατρού ογκολόγου Γιώργου Άστρα για την ιατρική υποστήριξη στο πρόγραμμα αυτό, καθώς και την Melidonia Health που ανέλαβε όλες τις οργανωτικές πλευρές του προγράμματος.

Σχετικά με τον Όμιλο Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ

Ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ, ο ισχυρότερος όμιλος προϊόντων υγείας και ομορφιάς στην Κύπρο, κατέχει ηγετική θέση στους τομείς που δραστηριοποιείται. Αυτοί περιλαμβάνουν την προώθηση και διανομή φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και  ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων λιανικής και ολοκληρωμένες υπηρεσίες διακίνησης.

Με διαχρονική αποστολή να κάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να ζουν και να νιώθουν καλύτερα, ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ πιστεύει στην ανάπτυξη με επιχειρηματική ηθική. Επιλέγει την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, ως τη μοναδική ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι στις νέες προκλήσεις, συμβάλλοντας με όλες του τις δυνάμεις στη διασφάλιση της ευημερίας και της υγείας των εργαζομένων του και της ευρύτερης κοινωνίας, της οικονομικής προόδου και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μάθετε περισσότερα για τον Όμιλο Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ: https://www.cap.com.cy/our-story/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *